Ψωμί για τοστ: πόσο απαραίτητα είναι τα «φυτικά έλαια»;

06/03/2009 at 7:04 μμ Σχολιάστε

Έψαχνα τις προάλλες ψωμί για τοστ στο σούπερ μάρκετ. Κοίταξα τα συστατικά όλων των προϊόντων. Όλα, εκτός από ένα, περιείχαν «φυτικά λίπη», υδρογονωμένα ή μη.

Ερώτηση 1η

Από πού και ως πού είναι απαραίτητα τα φυτικά λίπη, δηλ. η μαργαρίνη  (υδρογονωμένη ή μη) μέσα στο ψωμί μας;

Απάντηση

ΔΕΝ είναι απαραίτητη. Αν ήταν, δεν θα υπήρχε κανένα ψωμί για τοστ χωρίς μαργαρίνη. Ούτε θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας ψωμί χωρίς αυτήν.

Ερώτηση 2η

Γνωρίζουμε ότι νικητής στη σύγκριση ελαιολάδου και μαργαρίνης είναι (με τεράστια διαφορά) το ελαιόλαδο. Γιατί οι επιχειρήσεις που παράγουν τα συγκεκριμένα ψωμιά, που πρόσφατα άρχισαν να φαντάζονται τα ψωμιά τοστ ως «σούπερ» τρόφιμα (διαφημίζοντας τα οφέλη των διαιτητικών ινών που περιέχουν, των ω-λιπαρών οξέων, κλπ) δεν χρησιμοποιούν ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη;

Απάντηση

Δεν γνωρίζω.  Πιθανές απαντήσεις:

  • «Κάποιος πρέπει να φάει και τις μαργαρίνες. Ας τις φάνε αυτοί που δεν προσέχουν ή αυτοί που δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχει ποιοτικά καλύτερο προϊόν.»  Σίγουρα όμως κανένας από αυτούς δεν έχει ζητήσει να υπάρχει μαργαρίνη στο ψωμί του. Αποφασίζει η επιχείρηση λοιπόν, για το τι θα φάνε οι απρόσεκτοι και οι αμαθείς, και έτσι μειώνεται αυτομάτως η ποικιλία των προϊόντων που είναι κατάλληλα για αυτούς που προσέχουν και αυτούς που γνωρίζουν.
  • «Η προσθήκη ελαιολάδου θα κάνει το προϊόν ακριβότερο.»  (1) Και λοιπόν; Ας γίνει ακριβότερο. Ας τρώμε λιγότερο. Ας είναι το «ακριβό» ψωμί για τόστ η ευκαιρία για να φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι μας, με αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό (με ή χωρίς μαγιά). Το 1 κιλό σπιτικό ψωμί έχει κόστος υλικών πολύ μικρότερο από όσο κοστίζει 1 κιλό ψωμιού σε φέτες. Αν είναι ακριβό το ψωμί με ελαιόλαδο, τότε είναι πολύ φθηνότερη η παρασκευή του στο σπίτι από αγνά υλικά. (2) Άν συνυπολογίσουμε το μακροπρόθεσμο κόστος στην υγεία μας από την κατανάλωση μαργαρίνης αντί ελαιολάδου, τότε η προσθήκη ελαιολάδου δεν θα κάνει ακριβότερο το ψωμί – κάθε άλλο.

Ερώτηση 3η

«Φυτικά λίπη, υδρογονωμένα και μη». Ορίστε; Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενημέρωση του καταναλωτή για αυτό που τρώει;

  • Δεν αναγράφεται η πηγή – από τι είναι το φυτικό λίπος; Από φοίνικα; ηλιόσπορο; από τι;
  • Τι ποσοστό κατά βάρος αποτελεί το φυτικό λίπος συνολικά;
  • Πόσο λίπος είναι υδρογονωμένο, και πόσο όχι;
  • Πόσα trans λιπαρά περιέχονται στο ψωμί;

Απάντηση

Ποιος ξέρει; Πάντως όχι ο καταναλωτής.

Με βάση τα παραπάνω, χαιρετώ τις κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις που παράγουν ψωμί για τοστ. Ένα μεγάλο μπράβο που μας βοηθάτε να απολαμβάνουμε φθηνό (?) ψωμί για τοστ,  χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει και σε τί αναλογίες (πιθανώς με δωρεάν τα trans λιπαρά). No thanks, από μένα, στο εξής.

Χαιρετώ επίσης τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι θυμούνται τη μεσογειακή διατροφή μόνο όταν πρόκειται να μιλήσουν για τη χώρα τους, και συνεχίζουν να επιβραβεύουν με τις αγορές τους τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Βιβλιογραφία

http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetable_oil

http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat

Entry filed under: Uncategorized.

Διατροφή ή διαστροφή; Περί «φύσης» και φυσικότητας

Σχολιάστε

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Σελίδες

Μαρτίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Αρχείο

ask2use

StatCounter

counter for wordpress